Verplichting rookmelder voor alle woningen



Vanaf 1 juli 2022 zal de rookmelder in elk huis verplicht zijn, zo heeft minister Knops van Binnenlandse Zaken besloten. Tot op heden was het alleen in nieuwbouwwoningen verplicht om een rookmelder te hebben, maar met het nieuwe besluit zal dit worden uitgebreid en zal ook bestaande bouw een rookmelder moeten hebben. Binnen de nieuwe regelgeving wordt gesteld dat elke woning moet beschikken over voldoende rookmelders, wat inhoudt dat elke woning een rookmelder moet hebben op elke woonverdieping en in gesloten ruimtes welke als vluchtroute worden gebruikt. 


Waarom een rookmelder?
Een rookmelder of brandmelder is een apparaat dat aan het plafond wordt gehangen dat reageert op rookverschijnselen. Een rookmelder heeft in principe 2 functies, dit zijn het detecteren van rook en het waarschuwen van de bewoners van een woning door het afgeven van een alarm. 

Het belang van een rookmelder is groot. Jaarlijks overlijden er iets meer dan 30 personen door een woningbrand. Het grootste gedeelte van deze mensen overlijdt doordat zij ’s nachts, tijdens hun slaap, een te grote hoeveelheid rook inademen als gevolg van een woningbrand. Doordat de geurfunctie niet of nauwelijks werkt tijdens de slaap, worden mensen vaak niet of te laat wakker tijdens een woningbrand. Wanneer er een rookmelder in huis aanwezig is zal deze alarm slaan en doordat een mens wel goed kan horen tijdens de slaap, zal je op tijd wakker worden gemaakt en heb je genoeg tijd om je woning veilig te verlaten.

Volgens onderzoek van de Rijksoverheid heeft iets meer dan 70% van alle Nederlanders een brandmelder in huis en overlijden er jaarlijks gemiddeld 31 mensen als gevolgd van een woningbrand. Volgens een risicoanalyse van de Rijksoverheid kan het aantal slachtoffers op jaarbasis terug worden gebracht tot 18 met de nieuwe maatregelen voor brandmelders. 

Wat voor rookmelder heb je nodig? 
Ondanks dat nagenoeg alle brandmelders op elkaar lijken, zijn er toch een aantal belangrijke verschillen waar je rekening mee moet houden.

De goedkoopste en meest voorkomende rookmelders zijn optische rookmelders. Dit zijn rookmelders die via infraroodstraling opmerken of er rook in de woning aanwezig is. Wanneer de rook boven een bepaalde hoeveelheid komt gaat er een alarm af en worden bewoners gealarmeerd. Deze melders werken in de meeste gevallen op batterijen. De goedkopere varianten hebben batterijen die ongeveer 1 jaar meegaan. Betere varianten hebben batterijen die 10 jaar meegaan. Aangezien de levensduur van een rookmelder ook ongeveer 10 jaar is, gaat de voorkeur uit naar een melder met een batterij die 10 jaar meegaat. Op deze manier heb je geen tussentijds onderhoud en kun je om de 10 jaar het hele pakket vervangen.

Een iets duurdere, maar voor sommige huizen wel noodzakelijke variant op de rookmelder is de gekoppelde rookmelder. In een grote woning waar meerdere melders aanwezig zijn is het verstandig om gekoppelde melders aan te schaffen. Wanneer 1 van de melders rook detecteert gaat het alarm niet alleen bij die specifieke melder af, maar zullen alle melders alarm slaan. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je het alarm af hoort gaan, zelfs als je je aan de andere kant van de woning bevindt ten opzichte van de plek van het ontstaan van de brand.

Een derde, nog iets duurdere variant zijn de slimme rookmelders. Slimme melders melden niet alleen via een geluidssignaal dat er rook in de woning aanwezig is, maar kunnen ook op andere manieren alarmeren. Slimme melders kun je verbinden met je telefoon, waardoor je bijvoorbeeld gebeld kunt worden of een pushbericht of e-mail ontvangt wanneer er brand in de woning is. Een groot voordeel van een slimme melder is dat je ook op de hoogte wordt gesteld van het ontstaan van rook wanneer je niet thuis bent. 

In nieuwbouwwoningen worden rookmelders aangesloten op het stroomnet. Deze melders hebben wel altijd een back-up batterij, maar op deze manier zijn ze altijd voorzien van stroom en hoef je nooit in te zitten over het vervangen van de batterij. 

In de nieuwe regelgeving zijn geen eisen gesteld aan het soort rookmelder dat je ophangt. Een ding waar wel op gelet moet worden is het hebben van een EN nummer. Wanneer een rookmelder beschikt over het EN 14604 certificaat, dan voldoet de melder aan Europese norm en kun je er zeker van zijn dat de rookmelder een goed geluidssignaal afgeeft, eenvoudig te plaatsen is en op tijd rook detecteert. 

Waar moet je een rookmelder ophangen?
Volgens de nieuwe regelgeving is het verplicht om voldoende rookmelders op te hangen. Met voldoende wordt bedoeld minstens 1 rookmelder op elke woonverdieping en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt.

Het advies van de brandweer is om minimaal in de hal en op de overloop 1 rookmelder te hangen, omdat dit meestal de vluchtroutes zijn bij het ontstaan van een brand. Een rookmelder moet op elke verdieping tegen het plafond worden geplaatst, minimaal 50 cm van een muur of hoek. Hang een rookmelder nooit op de tocht of bij mechanische ventilatie. 

Voor extra veiligheid adviseert de brandweer om een rookmelder te hangen in alle slaapkamers, alle verblijfsruimtes, in de ruimte waar de wasmachine en droger staan (als dit niet de doucheruimte is) en in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen.

Wat kost een rookmelder?
Een goede rookmelder hoeft niet duur te zijn. De minimale eis aan een rookmelder is dat hij voldoet aan de Europese norm, zodat je zeker weet dat hij doet wat hij hoort te doen, namelijk levens redden.

De prijzen van rookmelders verschillen wel enorm per type rookmelder. Volgens onderzoek van de consumentenbond is de prijs van een optische rookmelder tussen de 8 en 30 euro. Op het internet zijn er vaak nog goedkopere rookmelders te vinden, bijvoorbeeld op websites als AliExpress. Het probleem met deze rookmelders is dat zij vaak niet voldoende aan de Europese norm en niet doen wat ze horen te doen.

Een gekoppelde rookmelder is vaak iets duurder dan een normale optische rookmelder. Wanneer je gekoppelde rookmelders wil aanschaffen moet je uitgaan van een prijs tussen de 35 en 85 euro. De duurste rookmelders zijn slimme rookmelders. De prijzen van deze rookmelders liggen vaak een stuk hoger dan van andere melders, maar ze hebben dan ook een stuk meer functionaliteiten. Slimme rookmelders, bijvoorbeeld de Google Nest Protect, kosten al gauw rond de 100,- euro per stuk. Vaak kun je deze rookmelders in een bundel kopen, waardoor de prijs per stuk iets lager kan uitvallen.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem direct contact met ons op door HIER te klikken!

Bronnen:
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring