Stap 5 van het aankoopproces: Het biedingsproces



Heb je de juiste woning gevonden en zijn er uit het onderzoek geen bijzonderheden naar boven gekomen? Dan is het tijd om een bod uit te brengen.


In een normale marktsituatie worden er vaak onderhandelingen gevoerd, waarbij de potentiële koper begint met een openingsbod, waarna er wordt onderhandeld over onder andere de prijs van de woning, ontbindende voorwaarden, roerende zaken en de leveringstermijn.

In de huidige marktsituatie, waarbij de vraag vele mate groter is dan het aanbod, is dit echter anders. Door de enorme vraag zijn er vaak meerdere potentiële kopers voor een huis. Een huis kan op verschillende manieren worden verkocht, bijvoorbeeld via onderhandelingen, per inschrijving of via een veiling. In de huidige situatie wordt er vaak gekozen voor verkoop via inschrijving. 

Bij de verkoop via inschrijving krijgen alle potentiële kopers de kans om één bod uit te brengen. De kopers weten niet wat de anderen bieden, waardoor het verstandig is om direct je uiterste voorstel uit te brengen. Wanneer er één of meerdere biedingen tussen zitten waar de verkoper tevreden mee is kan hij kiezen aan wie hij het huis wil gunnen. In het geval dat geen van alle biedingen hoog genoeg is kan de verkoper ook besluiten om het huis niet te gunnen. 


De ontbindende voorwaarden kunnen een belangrijk onderdeel van het bod zijn. Enkele voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn:
 
  • Financieringsvoorbehoud eventueel met NHG;
  • NVM NoRisk clausule (voorbehoud verkoop eigen woning);
  • Bouwkundig voorbehoud.

In sommige gevallen wordt het huis niet gegund aan de bieder met het hoogste bod maar aan de bieder met de beste voorwaarden. Een lager bod zonder voorbehoud van financiering en een snelle overdrachtstermijn kan in sommige gevallen aantrekkelijker zijn dan een hoger bod, waarbij wel ontbindende voorwaarde of een langere overdrachtstermijn van toepassing zijn. 

In de huidige marktsituatie is het verstandig om rekening te houden met substantiële overbiedingen. Over de periode oktober 2020 tot oktober 2021 is op ongeveer 60% tot 70% van de verkochte huizen overboden. Het bedrag waarmee wordt overboden is afhankelijk van de prijscategorie waarin het huis valt. 

Wanneer je overbiedt is het van belang dat je genoeg eigen geld hebt. Sinds 2018 kun je 100% van de getaxeerde marktwaarde van een woning lenen. Alles wat je boven het bedrag biedt waarop de woning is getaxeerd moet je zelf kunnen betalen, bijvoorbeeld met spaargeld of overwaarde van je vorige woning.

Let op: Het uitbrengen van een bod zonder ontbindende voorwaarde brengt risico’s met zich mee. Bieden zonder ontbindende voorwaarde vergroot de kans dat jouw bod het beste voorstel is, maar het is belangrijk om goed na te gaan of je echt in staat bent om bijvoorbeeld een financierings- of bouwkundig voorbehoud achterwege te laten. 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring