Bouwen voor de vraag is de toekomst; een gewenst woonprogramma



De NVM heeft recent de laatste uitgave van ‘’bouwen voor de vraag is de toekomst’’ uitgebracht. In deze editie wordt aandacht geschonken aan de manier(en) waarop nieuwbouw een gedeelte van de oplossing kan zijn voor het verhelpen van het woningtekort en daarmee de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren.

Sinds dit jaar beschikt Nederland over een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening in de naam van Hugo de Jonge. Een belangrijke taak en een enorme uitdaging, omdat er volgens de berekeningen tussen nu en 2030 ongeveer een miljoen nieuwe woningen moeten worden gebouwd. Om vorm te geven aan de bouwplannen voor de komende jaren is de Nationale- Woon en Bouwagenda met het Programma Woningbouw opgesteld. 

In de brochure van de NVM wordt met 7 voorbeelden een beeld geschetst van hoe er met een bouwprogramma op maat invulling kan worden gegeven aan de wensen en behoefte van de markt om zo een passende oplossing voor het woningtekort te realiseren.

Het eerste voorbeeld van een prachtig nieuwbouwproject is het Smakkelaarspark in Utrecht. Op deze locatie wordt midden in het centrum van Utrecht een groen ‘’park’’ gerealiseerd waar onder andere 54 koopwoningen, 96 huurwoningen een kantoorgebouw en horecagelegenheden zullen komen. Een onmogelijk en nagenoeg ongebruikt stuk grond wordt hier omgebouwd tot een prachtige woon-, werk- en leefomgeving.

Het tweede voorbeeld is de Pastorale in Delft. Bij dit project is een oude kerk, die al jarenlang leeg stond, getransformeerd tot een nieuwbouwproject waar onder andere 13 appartementen, 2 woningen en 1 vrijstaande villa worden gebouwd. Zowel de locatie als de woningen op deze locatie nabij het stadscentrum van Delft zijn uniek, waardoor een nauwe samenwerking tussen lokale kennis en de juiste bouwkennis essentieel zijn gebleken. 

Op deze manier geeft de NVM nog 5 mooie voorbeelden van hoe het woningtekort beetje bij beetje kan worden opgelost met gerichte nieuwbouw dat inspeelt op de wensen en behoeften van de markt, zonder dat dit enorm veel ruimte hoeft in te nemen en zonder dat het hele land vol hoeft te worden gebouwd. Door slim gebruik te maken van de ruimte is er vaak heel veel mogelijk.

In de brochure wordt het advies gegeven dat er bij de nieuwbouwagenda rekening moet worden gehouden met de variatie van verschillende woningen en de doorstroming van verschillende bevolkingsgroepen. De vraag naar ‘’betaalbare’’ woningen is enorm, maar dit betekent niet dat er alleen maar sociale huur of andere ‘’goedkope’’ woningen moeten worden gebouwd. Er moet ook rekening worden gehouden met doorstroming op de markt. Juist wanneer er woningen in alle segmenten worden gebouwd is de kans op doorstroming groter, waarbij voormalig starters op de woningmarkt hun eerste woning verlaten voor een woning in een iets hoger segment, waardoor het aanbod aan starterswoningen ook toeneemt.

Ondanks alle mooie plannen en goede ideeën is de neerwaartse spiraal waarin nieuwbouw zich bevindt nog niet doorbroken. In 2022 zijn er ongeveer 6450 nieuwbouwwoningen en kavels te koop aangeboden, zo’n 7% minder dan het voorgaande jaar. Ook het aantal verkochte nieuwbouwwoning is gedaald, met maar liefst 29%. Deze daling is vooral een probleem wanneer blijkt dat de cijfers van 2021 zelf al een sterke daling waren ten opzichte van de cijfers van 2020. 

De prijs van nieuwbouwwoningen is ook flink gestegen, met 11,5% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Deze prijsstijging is nog groter wanneer wordt gekeken naar de prijsstijging per vierkante meter, dan komen we op maar liefst 14,4% uit. De reden voor dit verschil is het feit dat nieuwbouwwoningen steeds kleiner worden. In het eerste kwartaal in 2022 kostte de gemiddelde nieuwbouwwoning 466.000 euro, bijna 40.000 euro meer dan de gemiddelde woning in de bestaande bouw. 

Ondanks dat de cijfers nog weinig positiviteit laten zien is de aanstelling van een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening een goede eerste stap voor het oplossen van het probleem. Met de benoeming van deze minister wordt duidelijk dat het probleem wordt erkent en dat er plannen worden gemaakt om dit landelijke probleem op te lossen. 

De NVM probeert met de brochure gemeentes en ontwikkelaars te ondersteunen bij het ontwikkelen van een succesvol nieuwbouwprogramma.

*Alle informatie in deze blog komt uit de brochure ‘’Bouwen voor de vraag is de toekomst, een gewenst woonprogramma’’ van de NVM. Zelf de brochure lezen? Download hem hier! 
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring